Woongroep Nieuwelaan in Delft
Het plan    Geschiedenis    Bij ons wonen

Contact    Media    Inloggen

Legaal bewonen of niet, krakers blijven

Volkskrant, 24 november 2005.

Terug naar Nieuwelaan in het nieuws


Het heeft bijna 25 jaar geduurd, maar de huizen aan de Nieuwelaan in Delft die in 1981 zijn gekraakt, worden nu eindelijk legaal bewoond: de krakers zijn huizenbezitters geworden.

Dat is niets nieuws. Veel panden die in de jaren tachtig werden bezet, zijn uiteindelijk via de een of andere constructie in handen van de krakers gekomen. Het bekende Vrankrijk bijvoorbeeld, een oude drukkerij aan de Spuistraat in Amsterdam, werd in 1982 bezet om het pand voor de sloop te behoeden. Tien jaar later werd het gebouw met financi�le hulp van sympathisanten gekocht en ondergebracht in de stichting Dilemma, al bleef het caf� formeel wel gekraakt om een verlies van het politieke karakter te voorkomen.

Kraken mag trouwens gewoon. De wet stelt burgers in staat panden die niet in gebruik zijn, te kraken voor eigen bewoning. In reactie daarop hebben eigenaren van onroerend goed een constructie ontwikkeld om hun eigendommen te beschermen: de antikraak. Voor een klein bedrag kunnen mensen in een pand wonen dat nog op een bestemming wacht. Op die manier is een gebouw in gebruik en mag het dus niet meer worden gekraakt.

Maar ook al zijn veel panden ondertussen 'gelegaliseerd' en huisvesten ze nu woongroepen of (semi-offici�le) eetcaf�s, en al is de beweging niet half zoveel in opspraak als tijdens de acties in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam (zeker toen kraker Hans Kok in 1984 in een politiecel om het leven kwam) of toen koningin Beatrix gekroond werd, de kraakbeweging bestaat nog steeds.

Begin augustus van dit jaar bijvoorbeeld, werd een villa in Wassenaar bezet. 'Er is nog steeds een tekort aan betaalbare woningen', zei actievoerder David na de kraak. 'En deze actie is eigenlijk een parodie op het beleid dat in achterstandswijken wordt gevoerd. Daar worden goede huurhuizen platgegooid voor dure koopwoningen. Dat zou goed zijn voor de wijk, want dan komt er tenminste een uitgebalanceerde mix tussen rijk en arm te wonen. Maar die mix heb je hier in Wassenaar ook niet. En dus moet hier nog een groot aantal armen'' worden gehuisvest.'

Copyright: de Volkskrant

Woongroep Nieuwelaan in Delft