Woongroep Nieuwelaan in Delft
Het plan    Geschiedenis    Bij ons wonen

Contact    Media    Inloggen

Het plan


De Nieuwelaan bestaat uit vier woongroepen. Iedere bewoner heeft een kamer in één van de woongroepen. Er zijn kamers variërend van 16 tot ruim 30 vierkante meter. In sommige gevallen zal het ook mogelijk zijn om twee kamers te huren.
Elke woongroep geeft zijn eigen invulling aan het samen wonen. Wel of niet samen eten, wel of niet vegetarisch eten, wel of niet samen boodschappen doen enz.
We streven naar een zo gevarieerd mogelijke groep bewoners, er is dus plaats voor iedereen. De enige uitzondering hierop is dat er op De Nieuwelaan geen plaats is voor kinderen, het plan is hier niet op berekend. Huisdieren zijn soms mogelijk, in overleg, zo wonen er een aantal katten op de Nieuwelaan.Zelfwerkzaamheid
Om de kosten van de renovatie te drukken, om de bewoners betrokken te houden bij het plan en natuurlijk omdat het leuk en leerzaam is mee te bouwen aan je eigen huis, zijn de huizen gerenoveerd in zelfwerkzaamheid. Dit houdt in dat we simpele, ongevaarlijke klussen niet uitbesteden maar zelf doen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld sloop-, stuc- en schilderwerk. Iedere bewoner is hierbij betrokken. Alhoewel het grootste deel van het klussen er inmiddels op zit zijn er nog werkzaamheden die nog gedaan moeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schilderen, plinten, vloeren afwerken e.d. Iedere bewoner van de Nieuwelaan moet op dit moment 8 uur per maand hieraan meehelpen. Als al het klussen afgelopen is zal de zelfwerkzaamheid waarschijnlijk in een andere vorm voortbestaan. Er blijft namelijk genoeg te doen in de vereniging, denk bijvoorbeeld aan het bestuur, de nieuwe bewonerscommissie, onderhoud van tuin en de huizen, enz.

Wat kost het?
De bewonersvereniging heeft een collectieve hypotheek afgesloten om de panden van de gemeente te kunnen kopen en de renovatie te kunnen bekostigen. De bewoners lossen ieder een deel van de af in de vorm van een maandelijkse 'huur'. Dit bedrag is afhankelijk van de grootte van je kamer. We streven ernaar de huurprijzen zo laag mogelijk te houden. Daarnaast verdeelt elke woongroep onderling de kosten voor bijvoorbeeld gas, water, licht, telefoon en krant over zijn bewoners.

Eetcafe
Voor de renovatie runden een aantal bewoners elke donderdag een collectief vegetarisch eetcafé voor de bewoners van De Nieuwelaan en hun familie, vrienden en bekenden. Er is een gezamenlijke ruimte voor de hele Nieuwelaan in één van de huizen. Momenteel zijn we bezig om hier een keuken in te bouwen, zodat het in de toekomst ook mogelijk is om het eetcafé weer terug te brengen.

Woongroep Nieuwelaan in Delft