Woongroep Nieuwelaan in Delft
Het plan    Geschiedenis    Bij ons wonen

Contact    Media    Inloggen

Bewoners kopen Nederlands oudste kraakpand

Algemeen Dagblad - Delft, 31 oktober 2005.

Terug naar Nieuwelaan in het nieuws


DELFT - Bewonersvereniging �de Oude Nieuwelaan� kan eindelijk echt aan de slag met de renovatie van de kraakpanden aan de Nieuwelaan in Zuidpoort.

Sinds vrijdag zijn de krakers eigenaar van de �professorenwoningen�, die in 1981 illegaal werden betrokken en daarmee volgens de bewoners �de oudste kraakpanden� van het Nederland waren.

Nieuwelaan 42 tot en met 68 is na een bijna honderdjarig bestaan, waarvan dus een kwart als kraakpand, aan een grondige renovatie toe. Door de inzet van zelfwerkzaamheid worden betaalbare groepswoningen gerealiseerd.

Door het jarenlange verzet van de krakers is het rijtje huizen nu definitief van de sloop gered. In 1993 hebben ze de vereniging opgericht om hun plan te realiseren. Sinds oktober 2004 nemen de bewoners de panden al flink onder handen. Maar nu de koop definitief is, zal binnenkort ook de door de vereniging ingehuurde aannemer beginnen met de werkzaamheden, die niet door de bewoners zelf kunnen worden gedaan. De vereniging is nog op zoek naar enthousiaste medebewoners, die willen meewerken aan het project.

Woongroep Nieuwelaan in Delft